Nieuws

Weerstandsopbouw cruciaal voor de pasgeboren big

In de eerste 24 uur na geboorte moet een big voldoende biest tot zich genomen hebben. 180 tot 260 gram per kg geboortegewicht om precies te zijn. In de biest bevinden zich namelijk cruciale antistoffen (immunoglobulinen). Deze antistoffen geven de pasgeboren big een boost bij het opbouwen van de weerstand.

Vanaf de geboorte start de big met het opbouwen van een eigen immuunsysteem. Dit systeem is nog niet voldoende ontwikkeld om de big te beschermen tegen de aanwezige ziektekiemen. Via de biest verstrekt de zeug de antistoffen (passieve immuniteit) tegen de ziektekiemen die op het bedrijf een rol spelen. De immunoglobulinen worden in de eerste 24 uur door de darmwand opgenomen en komen zo in de bloedbaan terecht. Nadat de big 110 gram biest heeft opgenomen sluit de darmwand en neemt deze niet langer antistoffen op. De big zal de verdere biest opname benutten om zijn energielevel te verhogen, te groeien en afweercellen te produceren. De passieve maternale immuniteit beschermt de biggen gedurende de eerste 4 tot 6 weken. Hoewel de passieve immuniteit uiteindelijk naar nul zakt, is de big in diezelfde periode reeds begonnen met het opbouwen van de actieve immuniteit. Vanaf week 6 neemt de actieve immuniteit de beschermende taak over en wordt deze steeds verder opgebouwd.

Voor met name de lichtere biggen kan het lastig zijn om in een grote toom voldoende biest tot zich te nemen. Ze krijgen vaak later of minder biest binnen dan hun toomgenoten, zijn gevoeliger voor kou en vatbaarder voor bacteriƫn zoals streptococcen. De lichtere big kan zo helaas weleens de verspreider zijn van ziektekiemen binnen een toom. De infectiedruk kan dan snel stijgen, waardoor zelfs de beter beschermde toomgenootjes ziek kunnen worden. Biggen die bij geboorte minder wegen dan 1250 gram lopen twee tot zeven keer meer risico op sterfte op jonge leeftijd dan zwaardere biggen concludeerde Wageningen UR.

Naast genetica heeft ook het geboortegewicht invloed op de verdere ontwikkeling van de big naar vleesvarken. Biggen met een hoog geboortegewicht en goede genetica behalen betere technische en financiƫle resultaten als big en als vleesvarken dan biggen met een laag geboortegewicht. Het aanleggen van lichtere biggen vlak na geboorte kan de big ondersteunen bij het binnenkrijgen van voldoende biest. Toch is het van belang dat zowel de lichte big als zijn toomgenootjes zelf starten met het opbouwen van hun weerstand door het drinken van biest.