Nieuws

Passie voor varkens

Passie voor het vak, dat heeft varkenshoudster Hanneke van den Corput. Stralend vertelt Hanneke over het familiebedrijf. Het was haar overgroot opa die in 1945 het zeugenbedrijf in Vught opstartte.

Hanneke wist al jong dat haar passie lag bij de varkens. Op 12 jarige leeftijd kreeg ze haar eerste varken. Niet alleen als gezelschapsdier, maar ook om mee te fokken en wat te verdienen. Het was dan ook meer dan logisch dat ze aan de HAS ging studeren. In 2011 was het zover, Hanneke en haar man Dion namen het bedrijf over. Het eerste jaar werkte Hanneke parttime op het bedrijf en parttime bij PorQ. “Iedereen zei dat ik eerst eens buiten de deur ervaring op moest doen, maar ik wilde gewoon hier aan de slag.” Het duurde dan ook niet lang voor ze fulltime op het bedrijf werkzaam was. Daar zorgt ze nu met veel passie en gedrevenheid voor de zeugen en biggen in de kraamstal.

Een eigen proefbedrijfje

“We hebben een eigen proefbedrijfje, we testen van alles uit.”, vertelt Hanneke enthousiast. Ze laat zien dat in één van de afdelingen per twee kraamhokken het tussenschot is weggehaald. Hierdoor kunnen de biggen van de ene toom ook bij de ander zeug drinken. “De kans dat de biggen genoeg biest en melk binnenkrijgen is groter en zo bouwen ze voldoende immuniteit op.”, legt Hanneke uit. Zoals bij elk experiment gaan er dingen anders dan voorspeld. Aan het oormerk is namelijk te zien dat de biggen toch voor de eigen moederzeug kiezen. “Ik verwacht dat als er biggen van andere tomen bijkomen dat ze dan wel gaan mixen. De biggen uit deze tomen doen het wel beter, dus de uitkomst is desondanks positief.” Een ander experiment is het cupsysteem. In de helft van de afdelingen is een dergelijk systeem aangelegd. De varkenshoudster is nog niet overtuigd. “We zien het niet terug in de biggenstal, het is vooral werkgemak.” Het experimenteren werpt z’n vruchten af het gemiddeld aantal levend geboren is 15,6. Alleen de uitval is nog aan de hoge kant. De gedrevenheid van Hanneke en Dion is duidelijk aanwezig: “We blijven testen tot we hebben gevonden waar dat aan ligt.”

Op het gevoel

Het overleggen van de biggen doet Hanneke vooral op het gevoel. Tussen de 12 tot 24 uur pakt ze de biggen eraf zodat er een toom van 15 overblijft. De andere biggen gaan naar een pleegzeug of worden bij een kleinere toom bijgelegd. Dit zijn vaak de kleinere biggen, die dan bij elkaar in één toom worden gelegd. “We verplaatsen altijd meerdere biggen van een toom, één big bijleggen werkt niet, die wordt verstoten.” Veel van de handelingen in de kraamstal gaan bij Hanneke op het gevoel en horen bij de orde van de dag. Zoals de zeugen voorzien van voldoende schoon drinkwater en alles schoonhouden. Een week voor spenen krijgen de zeugen een portie suiker per dag om de eisprong te stimuleren.

De ‘Pigburger’

Naast de zorg voor de kraamstal beheerd Hanneke een vlees webshop: puurvleeskopen.nl. Klanten kopen het varkensvlees en rundvlees online en komen het daarna ophalen in Vught. De ‘Pigburger’ valt direct op in het assortiment. Hanneke: “Deze hamburger is gemaakt van het hele varken, met specifieke kruiden hebben we daarmee een overheerlijke hamburger. En daarnaast een optimale vierkantsverwaarding.” Op korte termijn wordt de webshop uitgebreid met kippenvlees.

Foto's