Nieuws

Met Daatox Pro houden wij het risico op mycotoxinen beheersbaar

André en Willeke van Vliet zijn de trotse eigenaren van het melkvee- en fokbedrijf Lakeside Holsteins in Zeewolde. Enthousiast vertellen de fokkerijliefhebbers dat ze tot twee maal toe het kalf met de hoogste Amerikaanse fokwaarde voor Genomics in Europa hebben gefokt. Op het 116 hectare melkveefokbedrijf, dat centraal in de Flevopolder ligt, lopen in totaal 140 Holstein melkkoeien. Deze produceren gemiddeld 9800 kg melk met 4,4% vet en 3,5% eiwit. Al ruim een half jaar zetten de melkveehouders dagelijks de Daatox Pro van Daavision in.

Twee jaar geleden constateerde de dierenarts voor het eerst een koe met toxinevergiftiging op het melkveebedrijf van Van Vliet. “Met maagpoeders en een zware antibioticakuur hebben we de koe er weer bovenop gekregen”, aldus André van Vliet. “De melklijst was daardoor volledig naar de knoppen. Ik moet er niet aan denken dat zoiets met onze topkoeien gebeurt. We willen namelijk dat alles op het bedrijf probleemloos verloopt. Zowel met de embryotransplantaties als bij de opstart van verse koeien”, legt André uit.

Het voerrantsoen van Van Vliet bestaat, naast de voordroog kuil, voor zo’n 40% uit snijmaïs. Het is bekend dat snijmaïs voor wat betreft schimmels een risico product is. Uit schimmels kunnen zich toxinen vormen. “We leggen geen gronddek op de snijmaïskuil, maar we willen wel alle risico’s uitsluiten. Soms zitten er namelijk onzichtbare schimmels aan de rand van de maïskuil. Door het mengen van Daatox Pro in de voermengwagen sluiten we het risico van deze schimmels uit”.

“We merken dat we door het inzetten van deze toxinebinder minder antibiotica nodig hebben voor bijvoorbeeld de behandeling van mastitis”, vervolgt André. “Als er op jaarbasis 3 embryo’s extra blijven zitten, oftewel koeien die drachtig worden, dan hebben we de investering van Daatox Pro voor 1 jaar al terugverdiend”, voegt Willeke toe.
“Het geeft ons meer rust. Je wordt alerter op allerlei zaken als je met embryo’s werkt. We proberen alles zo goed mogelijk te optimaliseren. Stel dat er dan iets niet lukt dan weten we in ieder geval met 100% zekerheid dat het daar niet aan ligt”, aldus de melkveehouders.

Foto's