Nieuws

Met Daaquasafe houden wij de salmonellastatus onder controle

Het vleesvarkensbedrijf van Theo Vernooij in Beusinchem huisvest 8200 vleesvarkens. Naast zijn werkzaamheden op het bedrijf is de ondernemende veehouder inmiddels alweer 3 jaar werkzaam als bedrijfsadviseur vleesvarkenshouders bij Agruniek Rijnvallei. Om de salmonellastatus op zijn bedrijf onder controle te houden zet hij Daaquasafe van Daavision in.

“Jan Schuttert van Handelshuis Schuttert ken ik al geruime tijd. Vorig jaar had ik voor het eerst een afspraak met Willemijn Jansen van Schuttert, aangezien ik van de salmonella aanpak van Daavision had gehoord. Tijdens een afspraak met Willemijn en Marrina Schuttert, onze dierenarts van de Varkenspraktijk, stemden we het Plan van Aanpak af op onze bedrijfssituatie.”

De veehouder heeft sinds hij gestart is met het Plan van Aanpak al tweemaal bloed laten tappen. “Ik kan zeggen dat we de salmonellastatus goed onder controle hebben. We doseren gedurende het gehele traject 2 kg Daaquasafe per m3 water. Ik kijk waar rendement zit en dan moet je niet bezuinigen op zuur”, voegt Vernooij toe.

“Het bijkomend voordeel van Daaquasafe is dat ik geen ander zuur meer nodig heb om de waterleidingen te reinigen. Het bevordert de drinkwaterkwaliteit”, aldus de veehouder. De voederconversie op het bedrijf van Theo Vernooij is gedaald van 2,58 naar 2,4. Over het gehele traject is een groei waarneembaar, van ruim 840 gram per dier per dag (Piétrain), en deze groei neemt volgens de veehouder alleen nog maar toe.

Vernooij voegt toe: “Ik zie dat Daaquasafe ook een positieve invloed heeft op de darmgezondheid van mijn vleesvarkens. De eerlijkheid gebiedt mij wel te zeggen dat we ook van genetica veranderd zijn. Zo gebruiken we nu de Topigs 20 zeug met een PIC 408m berenlijn. Je kunt mooi gas geven, de vertering is beter en de mest van de varkens blijft mooi.”

Het voerrantsoen van Vernooij bestaat uit droog voer aangevuld met losse grondstoffen zoals CCM, tarwe, gerst, soja en gedroogde tarwegistconcentraat. Het uitgebalanceerde rantsoen en een goede drinkwaterkwaliteit zorgen voor een optimale bedrijfssituatie, waarin de varkens optimaal kunnen presteren.