Nieuws

Bigvitaliteit: Big op 1-0 voorsprong door een vlotte start

Door een vlotte start na de geboorte sta je als big meteen met 1-0 voor. Zo’n start is echter niet vanzelfsprekend, de omstandigheden voor de zeug en haar biggen dienen optimaal te zijn.

De productieresultaten in de zeugenhouderij zijn de laatste jaren flink gestegen. Een toom van 16 biggen is niet meer iets waar de sector van op kijkt. De biggengroei in de eerste weken is enorm. Een zeug is in staat zoveel melk te produceren dat haar toom biggen binnen 4 weken tot wel 75 kg zwaarder wordt. Iets wat maar bij weinig diersoorten het geval is. Logisch dat alle factoren optimaal moeten zijn om deze topprestatie te kunnen leveren.

Bigvitaliteit

Een goede bigvitaliteit staat voor een gezonde big, die vlot opgroeit. Is dat niet het geval dan is het door goed onderzoek mogelijk om de juiste diagnose te stellen. Clostridium type A en C worden vaak gevonden als veroorzakers van geboortediarree, naast bijvoorbeeld Rota- en Coronavirussen. De oplossing staat echter nog niet vanzelfsprekend vast. Een eerste stap die de dierenarts vaak onderneemt is het gericht vaccineren van dragende zeugen. Met behulp van een specifiek vaccinatieschema kan zo de samenstelling van de afweerstoffen in de biest beïnvloed worden. Zodat de biggen de juiste afweerstoffen binnen krijgen. Dierenartsen wijken hiervoor soms uit naar niet-geregistreerde of buitenlandse vaccins. De gevonden kiem sluit namelijk niet altijd aan bij de vaccins die voor varkens in Nederland voor handen zijn.

Een voorspoedige adaptie van gelten op het bedrijf is erg belangrijk. Zo treden gezondheidsproblemen vaak op bij biggen van eerste worpszeugen. Deze zeugen hebben nog nooit eerder in de kraamstal gestaan waardoor ze nog niet in contact zijn geweest met de kiemen die op het bedrijf een rol spelen. Door ze er geleidelijk aan te laten wennen op het bedrijf, komen ze op een natuurlijke manier hiermee in contact. Dit heeft een positief effect op de samenstelling van hun biest. Deze sluit zo beter aan bij het gene er op het bedrijf speelt.

Grote tomen

Biest samenstelling is niet de enige factor die een rol speelt bij bigvitaliteit. Door het toenemende aantal biggen per toom, moet de biest over steeds meer biggen verdeeld worden. De hoeveelheid biest moet daardoor voldoende groot zijn, maar er moet ook gelegenheid zijn voor de biggen om deze te kunnen drinken. Dit kan als de zeug gezond is, en bijvoorbeeld geen last heeft van een pijnlijk uier. Bovendien moet ze op haar gemak zijn, zodat ze rustig op haar zij blijft liggen om haar biggen te laten drinken.

Vitale sterke biggen vinden vlot hun weg naar het uier en hebben genoeg kracht om biest te drinken. Hoe sterk en vitaal de biggen zijn, kan afhangen van allerlei factoren, zoals de gezondheid van de zeug, voerbeleid en voersamenstelling, genetische verschillen en uiteraard het geboortegewicht. Als de geboortegewichten binnen een toom mooi gelijkmatig verdeeld zijn is de concurrentie tussen de biggen het minst groot. Bij oudere worpszeugen zien we meer dan eens wisselende gewichten bij de biggen. Biggen die amper 750 gram wegen hebben het erg moeilijk, ze zijn vaak zwakker en koelen snel af na geboorte. Dit kan een reden zijn om een zeug uit te selecteren.

Biest biedt bescherming

Er kan geprobeerd worden om de biggen zoveel mogelijk te beschermen tegen alle gevaren waar ze tegen aan kunnen lopen vanaf het moment dat ze geboren worden. Toch zijn ze alleen zelf in staat om de beste bescherming op te bouwen door zo snel mogelijk veel en goede biest binnen te krijgen. De biest geeft gerichte bescherming en energie om na een goede start vlot, vitaal en gezond door te groeien.

Dierenarts Tineke van Gisteren
De Varkenspraktijk Oss